maandag 10 januari 2011

Concept Ontwikkelaars

Op deze pagina vindt u een overzicht van de door ons gekozen Concept Ontwikkelaars.

John de Mol
John de mol is geboren op 24 april 1955 te Den Haag als zoon van John de mol sr., is een nederlands mediamagnaat en broer van Linda de mol. John de mol wilde eigenlijk een prof voetballer worden, hij kon aardig voetballen maar had al snel in de gaten dat hij geen prof zou worden. Zijn was de directeur van Radio Noordzee en in de vakantietijd mocht John als baantje de plaatjes opruimen. Later mocht hij zelf plaatjes draaien. Inmiddels had hij de droom van prof voetballer laten varen, besloot hij op zijn 23e freelance tv producent te worden. In 1979 startte hij"John de Mol Producties" op, in de eerste jaren was er weinig succes en draaide het bedrijf ook dan ook 7 jaar achter elkaar verlies. De zender sky bracht hem zijn eerste succes in de vorm van een muziek programma. Een paar jaar later kwam het grote succes met de serie medisch centrum west, waarna veel commerciële producties volgen zoals All you need is love en Baantjer. In 1994 fuseerde de Mol samen met Joop van de Ende en EndeMol was geboren. Hun grootste succes was Big Brother, een programma die de wereldwijde doorbraak betekende . Vooral America  en groot Brittannië deden zaken met EndeMol  en dat doen ze nog steeds.  Na het verkoop van EndeMol in 2000 voor 5,5 miljard euro aan de
Spaanse telecom bedrijf Telefonica,  is John de Mol zich meer bezig gaan houden met het bedenken van tv concepten en formats met zijn media onderneming Talpa Media.  In 2005 startte hij de zender Talpa, dit was echter geen succes. In 2006 werd de naam nog veranderd in tien, dat bracht ook niet het gewenste resultaat en in 2007 stopte hij met de zender. Talpa bestaat nog wel als productie bedrijf en  het laatste wapen feit van Talpa Media is The voice of Holland een format die inmiddels alweer aan america verkocht is. The voice of Holland is ook de reden dat ik voor John de Mol als conceptontwikkelaar heb gekozen. Ik vind het bijzonder knap hoe hij een uitgemolken tv format als een zangtalent show zo kan vernieuwen dat het alle kijkcijfer overtreft en met veel succes aan het buitenland word verkocht. Dat getuigt van bijzonder vakmanschap en creativiteit en daarom is John de Mol mijn belangrijke conceptontwikkelaar. 

Mark Elliot Zuckerberg
Mark Elliot Zuckerberg is geboren op 14 mei 1984 in White Plains, New York in een Joodse familie en getogen in Dobbs Ferry, New York. Op de middelbare school, Ardsley High School, begon hij het programmeren en genoot van de ontwikkeling van computerprogramma’s en dan vooral de communicatie-instrumenten en spelletjes. Hij sprong uit de verf waardoor werd overgedragen aan de Phillips Exeter Acedemy en zich verdiepte in Latijn.
Mark heeft voor het bedrijf van zijn vader een programma ontwikkeld om de medewerkers te helpen communiceren. Hij bouwde een versie van het spel Risk en een muziekspeler genaamd Synapse. Toen al wilde Microsoft en AOL het programma Synapse  kopen maar Mark Zuckerberg weigerde en ging naar de Harvard Universiteit.
Op de Harvard universiteit richtte hij tijdens zijn studie samen met drie medestudenten, Dustin Moskovitz, Eduardo Saverin en Chris Hughes in 2004 de populaire sociale netwerksite Facebook op. In eerste instantie was Facebook een ‘Harvard-ding’ totdat Mark Zuckerberg besloot om Facebook uit te breiden naar andere scholen.
 Mark Zuckerberg verhuisde Palo Alto, Californie samen met Moskovitz en enkele andere vrienden. Hier huurde zij een kleine woning die diende als hun eerste kantoor.In de zomer ontmoette Zuckerberg Peter Thiel die heeft geïnvesteerd in het bedrijf. Mark is nooit meer terug gegaan naar de universiteit als zijn medestudenten.
In 2007 kondigde Zuckerberg het Facebook Platform aan, een ontwikkelplatform voor programmeurs om sociale applicaties binnen Facebook te creëren. Dit leidde tot vele gebouwde toepassingen en miljoenen gebruikers.
Facebook verkocht 1,6% aandelen aan Microsoft voor $240 miljoen in 2007. Hierdoor wordt Facebook nu geschat op een waarde van 15 miljard euro en telt nu ongeveer 500 miljoen leden. Mark Zuckerberg is momenteel een van de jongste miljardairs in de wereld met een persoonlijk vermogen van US $ 4 miljard. Hierdoor hoort hij nu bij de 400 rijkste personen op aarde.
Nu, 2010, wordt er een film gemaakt gebaseerd op Mark Zuckerberg en de overige makers van Facebook. Deze film gemaakt ‘The Social Network’ wordt gespeeld door sterren als Jesse Eisenberg en Justin Timberlake.

Reinout Oerlemans
Mijn keuze is op deze man gevallen omdat het mij op het eerste gezicht een erg sympathieke man lijkt en hij vele goede concepten op zijn naam heeft staan.

Na een lange carrière bij GTST en als presentator van onder andere Pop Idols, richtte Reinout Oerlemans het bedrijf Eyeworks in 2001 op, samen met ervaren Endemol managers Robert van den Bogaard en Ronald van Wechem. Na vier jaar is Eyeworks Nederlands een- na- grootste TV productie bedrijf en produceert het programma’s en formats voor verschillende genres, van drama tot sport tot reality-tv. Het meest bekende format/concept van Eyeworks is waarschijnlijk wel de IQ test shows, die verassend hoge kijkcijfers scoort – ook in het buitenland. Verder is Eyeworks verantwoordelijk voor de realitysoap “De Bauers”, waarvoor zij in 2004 de Gouden Televizier ring hebben gekregen. Daarnaast is ook de succesvolle latenightshow- show Jensen geassocieerd met Eyeworks.

Verder is Reinout natuurlijk druk bezig met zijn films. Zo heeft hij recentelijk de film “komt een vrouw bij de dokter” geregisseerd. En is hij producent van de hit New Kids turbo, die enorm veel bezoekers kreeg. Al met al vind ik Reinout Oerlemans een goed conceptontwikkelaar en ik denk dat we nog veel meer van hem te horen krijgen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten